Huurdersverenigingen kunnen namens huurders procederen

18 september 2023

 18:59u

leestijd 2 min.

collectief procederen - pexels-cottonbro-studio-4880418 - huurrecht

Je hebt het misschien gemist, maar in oktober 2022 heeft het gerechtshof een baanbrekende uitspraak gedaan. Deze uitspraak bleef enige tijd onder de radar totdat de Woonbond het in hun recente uitgave van Huurpijl uitvoerig besprak. Het is een overwinning binnen het huurrecht, die niet alleen een verschil kan maken voor de huurders van het Detroit-gebouw, waarvan HBV Detroit de belangen behartigt, maar ook voor alle andere huurders die via een collectiviteit zijn georganiseerd. Dit heeft zelfs implicaties voor landelijke organisaties zoals het Platform van Vesteda Huurdersorganisaties.

De Bewonersvereniging van het Hilwis-complex Neemt het Voortouw

Alle eer gaat naar de Bewonersvereniging Hilwis-complex, die de belangen van huurders in het Hilwis-gebouw behartigt. Zij hebben met succes de rechter gevraagd om de huur te verlagen vanwege hoge concentraties lood in het drinkwater. De huur wordt nu met terugwerkende kracht met 60% verlaagd totdat de eigenaar VariaProp en verhuurder Rappange, het gebrek hebben opgelost.

Wat Betekent Dit Voor Ons?

Wat deze zaak zo speciaal maakt, is dat zowel de kantonrechter als het gerechtshof hebben besloten dat een Huurdersorganisatie een collectieve procedure kan starten. Zoals de Woonbond het zo treffend stelde: “Een lichtend voorbeeld voor andere huurdersorganisaties” en “deze uitspraak kan een domino-effect hebben voor andere HBV’s“. Dit betekent dat individuele huurders niet meer zelf hoeven te procederen. Dit is een enorme stap vooruit in belangenbehartiging.

Het is nu duidelijk: we kunnen als HBV, met voldoende mandaat, een collectieve procedure starten. Geen gedoe meer met ingewikkelde individuele zaken; we kunnen dit nu samen aanpakken als een sterke, verenigde HBV.

Voor de duidelijkheid, we worden op obstructieve wijze tegengewerkt door de zeer kapitaalkrachtige verhuurder Vesteda, maar deze uitspraak is een belangrijke stap voorwaarts. Tot nu toe heeft Vesteda geprobeerd om discussies over cruciale onderwerpen als hittestress en servicekosten te frustreren. Onlangs nog tijdens de zitting van de rechtszaak die Vesteda tegen onze HBV heeft gevoerd hebben ze aangegeven dat wij als HBV niets te maken hebben met de jaarlijkse servicekostenafrekening. Want met onze feedback op de jaarlijkse afrekeningen wordt niets gedaan en betalen huurders in het Detroit-gebouw al jaren te veel servicekosten (zie ook: Detroit-gebouw van Vesteda centraal in omvangrijk artikel in NRC).

Heb je vragen of wil je meer weten? Voel je vrij om contact met onze HBV op te nemen.

Bekijk ook

Gerelateerde documenten

Artikel: “Hof erkent collectieve belangen bewonersvereniging”

deel deze post via:

deel deze post via:

gepubliceerd op 18 september 2023

 om 18:59u