Mislukte woninginbraak Detroit-gebouw Kerst 2020

26 december 2020

 19:43u

leestijd 3 min.

poging inbraak vesteda gebouw - december 2020 - IMG_8849 - Detroit-gebouw veemkade amsterdam

Vannacht rond 2 uur is een poging om in te breken in één van de woningen in het Detroit-gebouw gelukkig mislukt. De huurders waren thuis en zijn daarom extra aangeslagen. Naar omstandigheden gaat het goed met hen.

Voordat je verder leest, willen we benadrukken dat dit intense voorval niet specifiek is voor ons gebouw, de buurt of de stad. Voor zover wij weten is het nog nooit eerder voorgekomen dat er met succes is ingebroken in een appartement in Detroit.

In de afgelopen periode zijn er eindelijk een paar verbeteringen aangebracht aan het gebouw. Daardoor is de beveiliging iets toegenomen, maar is verre van voldoende!

Enquête over veiligheid

Als je ideeën hebt over hoe het gebouw nog beter beveiligd kan worden, of als je behoefte hebt aan aanvullende informatie, vul dan de korte enquête in die specifiek over beveiliging gaat.

Je bijdrage zal door het bestuur worden meegenomen in de verdere behandeling van deze zaak. De resultaten en aanvullende informatie zullen worden geconsolideerd met de resultaten van de vorige twee enquêtes en met iedereen worden gedeeld.

[link is verlopen]

Onderaan dit bericht vind je een kopie van de enquête.

Samenvatting van de mislukte poging inbraak vannacht

Het bestuur is de hele dag bezig geweest om een compleet overzicht te krijgen van wat er heeft plaatsgevonden. Op basis daarvan hebben we een chronologische samenvatting kunnen maken.

[de gedetailleerde samenvatting is via e-mail met Vesteda en huurders gedeeld en maakt geen deel uit van dit bericht].

Gerelateerde voorvallen vonden plaats tussen vrijdag 25 december 22.45 uur en zaterdag 26 december 4.30 uur.

Bij hun poging om binnen te komen werden de inbrekers waarschijnlijk opgehouden omdat het huis (in tegenstelling tot de meeste huizen) was voorzien van een inbraakwerende strips en extra cilinderbeveiliging en omdat de bewoners de deur van binnenuit volledig hadden afgesloten. Deze preventieve maatregelen werden door de huurders zelf toegepast, omdat Vesteda niet bereid is geweest de beveiliging van appartementen en individuele bergingen te verbeteren n.a.v. meerdere verzoeken gerelateerd aan meerdere inbraken in de bergingen in kelder van het gebouw.
> sommige huurders hebben hun individuele berging zelf voorzien van strips en andere beveiliging

Extra waakzaamheid door huurders en gasten

In lijn met het advies van de politie wil het bestuur bewoners en eventuele gasten oproepen de komende dagen extra waakzaam te zijn. Laat dus geen vreemden het gebouw in, of met je mee naar binnen lopen.

Als je iets niet vertrouwt dan onmiddellijk alarm slaan! Bijvoorbeeld als vreemden bij de ingangen rondhangen of door het gebouw dwalen.

Mocht er iemand met je meelopen en je voelt je niet op je gemak om met die persoon te praten: houd die persoon in de gaten of waarschuw het bestuur.

Vertrouw je iets niet?
Bel direct 112! Geef aan dat we al veel te vaak problemen hebben met indringers en inbrekers.

Rol van het bestuur
Als je 112 hebt gebeld of als je dringende vragen hebt, informeer dan (ook) meteen een van de bestuursleden (Frank of Pieter). Voorkeur: via WhatsApp of SMS.
> contactgegevens vind je hier

Preventieve maatregelen

Die je gelijk kan toepassen:

  1. doe de voordeur helemaal op slot als je weggaat;
  2. doe de voordeur van binnenuit helemaal op slot als je gaat slapen;
  3. zorg dat je je brievenbus regelmatig leegt.

Extra maatregelen

  • Breng een anti-inbraakstrip en extra cilinderbeveiliging aan;
  • Vervang standaard Vesteda-sloten op je voordeur (en berging);
  • Pas videodeurbel toe (zoals: Ring.com / Nest Hello);

Het bestuur heeft Vesteda gevraagd de extra maatregelen te faciliteren of (gedeeltelijk) te betalen, maar dat willen ze niet.

Zie ook:

Camerabeveiliging van het gebouw en de garage

Het Detroit-gebouw en de parkeergarage Nieuw Amerika zijn uitgerust met afzonderlijke camerabeveiligingssystemen. Het bestuur heeft Vesteda al meerdere malen verzocht de problemen met dekking en bewaking op te lossen. Zij zijn daartoe niet bereid.

Het bestuur stelde een document op dat een overzicht biedt van onderwerpen:

  1. toegankelijkheid
  2. techniek
  3. dekking camera’s
  4. geen dekking

Bijgevoegd onderaan dit bericht is een geredigeerde versie van dat overzicht. De ongewijzigde versie is per e-mail gedeeld met Vesteda en huurders.

Gerelateerde documenten

Document ‘hbv detroit – survey 2020-12 – veiligheid.pdf’

in het Engels (met enkele Nederlandse vertalingen)

Document ‘Security camera systems – Parking garage and Detroit building _Redacted’

in het Engels

deel deze post via:

deel deze post via:

gepubliceerd op 26 december 2020

 om 19:43u