Nieuwe wet in aantocht: wat betekent dat voor jou als huurder?

29 juni 2023

 14:06u

leestijd 2 min.

wet goed verhuurderschap 2023 - pexels-polina-kovaleva-6185324 - no justice no peace

De nieuw Wet goed verhuurschap gaat per 1 juli 2023 in en heeft als doel om de rechten van huurders te verbeteren. De Eerste Kamer heeft deze wet onlangs aangenomen en bieden je in deze blogpost een kijkje in wat dit precies voor ons als huurders betekent.

Even op een rijtje, wat is de Wet goed verhuurderschap?

Deze wet brengt nieuwe regels met zich mee voor verhuurders en verhuurbemiddelaars. Het idee is dat huurders beter worden beschermd tegen allerlei misstanden bij het huren van woonruimte. Maar wat betekent dit nou echt voor jou als huurder? We gaan het je uitleggen!

Wat heb jij hieraan?

Hier zijn een paar belangrijke punten:

  1. Eerlijke selectie van huurders: Geen vage selectieprocedures meer. Verhuurders moeten duidelijk en objectief zijn bij het kiezen van huurders.
  2. Geen intimidatie: Geen geintjes meer. Verhuurders mogen op geen enkele manier intimiderend zijn.
  3. Waarborgsom: De waarborgsom mag niet hoger dan twee maanden. Dus Vesteda moet per 1 juli stoppen met drie maanden. (zie ook deze uitleg)
  4. Huurcontract en informatie: Alles moet zwart op wit. Dus je huurcontract en informatie over je rechten en plichten, servicekosten en nog veel meer.
  5. Arbeidsmigranten: Als je een arbeidsmigrant bent, dan wordt alles in een taal die je begrijpt geregeld. En je arbeidscontract wordt los van je huurcontract behandeld.

Dat was het zo’n beetje. De nieuwe Wet goed verhuurderschap is er om jou als huurder te beschermen. En wij van HBV Detroit zorgen er natuurlijk voor dat de belangen van de huurders in het Detroit-gebouw behartigt worden en werken daarom al samen met vele collega belangenbehartigers. Samen staan we sterk :-)

Als je vragen of opmerkingen hebt over deze nieuwe wet, neem dan s.v.p. contact met ons op. We staan altijd voor je klaar.

Je kan ook altijd contact opnemen met stichting !WOON of de landelijke Woonbond.

Ongewenst verhuurdergedrag kan je hier melden:

Bekijk ook

Webinar Wet goed verhuurderschap 4 april 2023

door: VNG Realisatie
VNG Realisatie werkt aan ontwikkel-, uitvoering- en handhavingsondersteuning. Ze doen dat als onderdeel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

deel deze post via:

deel deze post via:

gepubliceerd op 29 juni 2023

 om 14:06u