Statutaire inmenging Vesteda in onze onafhankelijke HBV

24 april 2020

 16:36u

leestijd 2 min.

We willen een situatie aankaarten die de nodige wenkbrauwen heeft doen fronsen en sommigen van jullie misschien zelfs heeft verbaasd: de nieuwsbrieven die Vesteda stuurt naar de huurders van het Detroit-gebouw. Voor de duidelijkheid: we zijn net zo verrast als jullie.

Vesteda en hun ‘exclusieve’ nieuwsbrieven

Sinds juli 2019 stuurt Vesteda nieuwsbrieven naar de huurders in ons geliefde Detroit-gebouw. Maar laten we een stapje terug doen. Vesteda beheert ongeveer 500 gebouwen en verhuurt bijna 27.000 woningen in heel Nederland. Maar onze appartementen lijken toch wel heel speciaal te zijn. Ze sturen deze nieuwsbrieven namelijk nergens anders heen.

Raar, toch? Nou, hier is een interessante achtergrond: deze nieuwsbrieven begonnen te verschijnen na een groot artikel in NRC waarin werd onthuld dat ons gebouw te kampen had met achterstallig onderhoud en dat we zo’n €100.000 (of ±€1.200 per huishouden) per jaar te veel aan servicekosten betaalden.

Vesteda’s poging tot invloed

Vesteda lijkt het echter niet zo te zien en heeft besloten om nog een stap verder te gaan. In een nieuwsbrief van 23 april 2020 deden ze een oproep aan huurders om zich kandidaat te stellen voor het bestuur van onze HBV. Ja, dat lees je goed. Zonder enige afstemming of aankondiging, deed Vesteda een poging om ons bestuur te ‘beïnvloeden’. Onderaan deze blogpost tref je een kopie aan van die nieuwsbrief. De oproep wordt benoemd in de inleiding en onderaan de tweede pagina.

Privacy, AVG en respect

Het wordt nog interessanter: Vesteda had ons al eerder verzocht om gegevens van onze leden te verstrekken. Voor alle duidelijkheid: dat zullen we nooit doen. We respecteren de privacy van onze leden en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Het gebrek aan begrip van Vesteda

Het lijkt erop dat Vesteda niet volledig begrijpt hoe een HBV werkt. Onze HBV is een onafhankelijk orgaan, waarvan het bestuur wordt gekozen door haar leden, zonder inmenging van buitenaf. Deze stap door Vesteda is niets minder dan een poging om de autonomie en het zelfbeschikkingsrecht van onze HBV te ondermijnen. Laten we dit duidelijk maken: we staan niet toe dat onze onafhankelijkheid en autonomie in het gedrang komen. We zijn er om de belangen van onze huurders te behartigen en dat zullen we blijven doen, ongeacht welke nieuwsbrieven er in onze inbox verschijnen.

We hebben hiervan melding gemaakt bij onze advocaat Mr. H. (Harmen) Meijerink en bij het bestuur van het Platform van Vesteda Huurdersorganisaties, waar we lid van zijn.

Aan de Detroit-huurders: aankomende huurdersbijeenkomst is op maandag 27 april en start om 20:30u. Vanwege Corona zal de bijeenkomst volledig online plaatsvinden via Google Meet. Zie aankondiging in de liften of in onze e-mail updates.

Gerelateerde documenten

document: “Vesteda – Detroit-gebouw – nieuwsbrief 23 april 2020_Redacted.pdf”

deel deze post via:

deel deze post via:

gepubliceerd op 24 april 2020

 om 16:36u