Vervolgartikel NRC over Vesteda gevolgen van huurverhoging

6 augustus 2019

 19:11u

leestijd 3 min.

nrc-2019-08-06 - Vesteda probleem huurders betaalbaarheid huurverhoging

Na het omvangrijke artikel in NRC in mei, over voornamelijk het Detroit-gebouw en problemen met achterstallig onderhoud en de servicekosten, hebben meer huurders geklaagd bij de NRC redactie. Vesteda geeft in dit artikel onder andere inzicht in de compensatiestructuur en dat ze redelijk en goed zichtbaar willen zijn.

Het betreft een artikel in de Binnenland-katern van de krant. Gisteren verscheen het artikel al op NRC.nl.

Onderhoud blijft achter maar de huren gaan toch omhoog

De vaak gepensioneerde huurders van vastgoedbedrijf Vesteda hebben soms het gevoel klem te zitten. Huren gaan omhoog, inkomens niet. En dat is nog maar één kwestie.

Fragmenten en citaten

in het artikel zijn meer citaten en ervaringen te lezen

Gertjan van der Baan, CEO Vesteda

Met betrekking tot huurders van complex De Boel:
Onze 154 huurders en bovenburen weten ons echt wel te vinden“, zegt topman Gertjan van der Baan. “Ze hoeven maar van de trap af te lopen of van het balkon te roepen. Afhankelijk van hoe boos ze zijn.” Hij wil maar zeggen: Vesteda is wel degelijk ontvankelijk voor huurdersklachten.

complex De Boel:
https://www.vesteda.com/nl/huurwoningen-amsterdam/de-boel

Met betrekking tot problemen in het complex Detroit (ons complex):
naar aanleiding van het artikel uit mei (link)
Bewoners van het Amsterdamse complex Detroit stonden op het punt Vesteda voor de rechter te dagen om de afrekening van hun collectieve servicekosten met een ton naar beneden te krijgen. Die rechtszaak is van de baan. Vesteda heeft excuses gemaakt aan de huurders van Detroit*, knapt versneld het pand op en laat een onafhankelijke expert de servicekosten onderzoeken. Van der Baan: “We hebben na de publiciteit direct een ronde gemaakt langs de entrees van al onze complexen, want zoals bij Detroit willen we het niet hebben.” Daar was het toegangshek verroest, de brievenbussen volgeplakt met stickers en haperde het intercomsysteem.
* zie blogpost: COO Schlüter Vesteda geschokt door artikel in NRC over Detroit-gebouw

Met betrekking tot Vesteda als verhuurder:
Wij zijn een redelijke en zeer zichtbare verhuurder.

Bewonerscommissie Noordweg, De Gooyertiend, Zeisteroever te Zeist

Huurverhogingen Klacht:
Mede door de forse huurverhogingen van de afgelopen jaren is een aantal bewoners door de armoedegrens gezakt. We praten hier over weduwen, gepensioneerden, alleenstaanden, mensen die in de loop der jaren arbeidsongeschikt zijn geraakt en ouders met gehandicap te kinderen. En natuurlijk is die 4,1 procent huurverhoging vanuit het ministerie toegestaan, maar dat betekent niet dat u het ook maar moet doen.

Reactie Vesteda:
Als mens begrijp ik hun problemen“, zegt Astrid Schlüter, bij Vesteda verantwoordelijk voor het contact met klanten. Ze kent de mensen, zegt ze. “Maar Vesteda kan en wil niet achter de voordeur kijken. Ik probeer ons huurbeleid zo goed mogelijk uit te leggen. We doen niet aan clementie, maar gaan ook niet de huur van mensen die over de jaren beter zijn gaan verdienen extra verhogen.

Huurdersvereniging Klaverhof, Alphen aan den Rijn

Achterstallig onderhoud:
De lijst van onderhoud dat gedaan moet worden beslaat inmiddels vier kantjes. Als je alles zou aanpakken, dan kost het tonnen.

Complex Klaverhof:
https://www.vesteda.com/nl/klaverhof

Oud-bewoner Vesteda-woning te Zoetermeer

Huurderscontract:
Ze zeggen zich met fatsoenlijk verhuurderschap bezig te houden, maar dat staat compleet haaks op hoe ik ben behandeld. Alsof ik op mijn blote knieën dankbaar moest zijn dat ik daar heb mogen wonen. En duurzaam? In een brochure adviseerde Vesteda chloor te gebruiken om de tuin schoon te maken. Dat wordt door de rijksoverheid afgeraden.

Huurdersvereniging Mijndenhof, Amsterdam Zuidoost

Bonussen:
Het lijkt er op dat de top van Vesteda een persoonlijk belang heeft om de huren zo hoog mogelijk te krijgen en te houden. De CEO, de CFO, de Directeur Operations en de Directeur Acquisitions ontvangen een variabele bonus die kan oplopen tot 30 procent (40 procent voor de CEO) van het jaarloon. Twee van de vier prestatie-indicatoren zijn direct gerelateerd aan de hoogte van de huur. Het pensioenfonds ABP, de belangrijkste aandeelhouder van Vesteda, floreert en wij betalen de rekening.

Complex Mijndenhof:
https://www.vesteda.com/nl/huurwoningen-amsterdam/mijndenhof

Gerelateerde documenten

Document ‘nrc-handelsblad-20190806-4167102.pdf’

deel deze post via:

deel deze post via:

gepubliceerd op 6 augustus 2019

 om 19:11u