Vesteda Lobby: Verhuurders ‘Slachtoffer’ door eigen wetsovertredingen

13 mei 2024

 14:18u

leestijd 2 min.

Foto voorpagina FD artikel huurverhoging hoge raad met Detroit-gebouw op de achtergrond

In een artikel dat vanochtend door het FD werd gepubliceerd, uiten grote verhuurders, waaronder Vesteda, vertegenwoordigd door IVBN, hun bezorgdheid over mogelijke miljardenschades als gevolg van rechterlijke uitspraken die hun huurbeleid als ‘oneerlijk’ bestempelen. Deze verhuurders presenteren zich als slachtoffers van een systeem dat hen tot terugbetaling van te veel geïnde huur zou dwingen. Echter, dit belicht slechts één kant van het verhaal.

Decennialange Rendementen van Vastgoedbeleggers

Wat vaak onbelicht blijft, zijn de aanzienlijke rendementen die deze verhuurders hebben behaald op hun vastgoedinvesteringen over de decennia. Deze winsten zijn enorm, met vastgoedwaarden die vaak verdubbeld of verdrievoudigd zijn. Tegen deze achtergrond lijkt de angst voor financiële ondergang overdreven en manipulatief.

Neerbuigend Advies van IVBN

Bij onze huurdersvereniging, HBV Detroit, zijn wij vooral ontstemd over de uitspraak van Wim Wensing van IVBN (en CIO Amvest) in het FD-artikel, die huurders aanraadt gewoon hun huur te blijven betalen terwijl de zaak bij de Hoge Raad ligt. Wensing’s opmerking, die suggereert dat huurders maar moeten wachten op de goede gratie van verhuurders, vinden wij naast neerbuigend ook een ontkenning van het acute financiële ongemak dat veel huurders ervaren door onredelijk hoge huurprijzen. Enige bescheidenheid van onder meer de IVBN is toch niet teveel gevraagd, nu het erop lijkt dat ze jarenlang de wet hebben overtreden?
> de heer Wensing is onlangs benoemd tot voorzitter IVBN en volgt de heer Van Der Baan op, de oud-CEO van Vesteda

Gebrek aan Transparantie bij Vesteda

Onze eigen ervaringen met Vesteda versterken dit beeld. Na een verloren rechtszaak in 2023, waaruit blijkt dat Vesteda onrechtmatige huurverhogingen heeft toegepast, weigert Vesteda alsnog om die uitspraak van de kantonrechter met ons te delen, ondanks onze rechten vanuit de Overlegwet (Wohv). Ze geven aan dat ze de informatie niet willen verstrekken, omdat ze in beroep zijn gegaan bij het Gerechtshof Amsterdam. Dit toont een patroon van gebrek aan transparantie en respect voor de rechten van huurders. We hebben als HBV vooralsnog helemaal geen vertrouwen dat Vesteda uitspraken van rechters naleeft, gezien onder meer de voortdurende weigering van Vesteda om de uitspraak van het Hof van 28 september 2023 te respecteren, waarin onze positie werd bekrachtigd en alle eisen van Vesteda werden verworpen. Ook hier ontbreekt het aan enige bescheidenheid.

Lees het volledige artikel van het Financieel Dagblad:
Verhuurders vrezen miljardenschade door te hoge huren
https://fd.nl/economie/1515300/verhuurders-vrezen-miljardenschade-door-te-hoge-huren

deel deze post via:

deel deze post via:

gepubliceerd op 13 mei 2024

 om 14:18u